top of page

GOED OM WETEN

 

 

 

 

 

 

 

Betreden van een bestrating nadat deze pas gelegd is

 

Nadat een bestrating gelegd werd, is het noodzakelijk dat deze gedurende 28 dagen niet zwaar te belasten.  De eerste dagen is het best om eventueel gebruik te maken van beschermplaten om over de bestrating te stappen.  Na enkele dagen kunnen deze verwijderd worden en mag er vrij over worden gelopen.  Intens bespelen of het passeren met voertuigen, zeker motorvoertuigen, is zeker gedurende de eerste weken af te raden, daar cement 28 dagen nodig heeft om volledig uit te harden.  Daarom kan het te vroeg belasten van de bestrating, blijvende schade met zich meebrengen.  Indien bestratingen gelegd worden op een zandbedding, dan is dit natuurlijk niet van toepassing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reinigen van uw bestrating

 

Om de verzorgde look van je terras of oprit te bewaren, kan je regelmatig een basisonderhoud uitvoeren.  Het neemt relatief weinig tijd in beslag, is eenvoudig en maakt een groot verschil voor de look van je bestrating.  Meestal volstaat het om je klinkers of tegels eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water.

Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook.  Het is dan wel nodig om de oprit, na enkele weken - nadat de mossen en algen afgestorven zijn - nog eens te vegen om deze van de oprit verwijderen.

 

Veel mensen gaan ervan uit dat de hogedrukreiniger het beste gereedschap is om een oprit te reinigen.  Klinkers en andere betonbestratingen reinigen met de hogedrukreiniger kan, maar je moet toch goed opletten.  Als de druk te hoog is, beschadig je namelijk de toplaag.  Hierdoor ontstaan kleine gaatjes in de klinkers waarin mosvorming zal ontstaan.

Door het gebruik van een hogedrukreiniger wordt het oppervlak van de stenen ook ruwer en poreuzer.  Vuil kan zich daardoor sneller en beter hechten, iets wat je juist wil vermijden.

Je loopt ook het risico dat je de voegen na het hogedrukreinigen opnieuw zal moeten opvullen met zand om een verzorgde uitstraling te krijgen en een nog snellere mosgroei te vermijden.

Je kan ook een terrasreiniger gebruiken voor de schoonmaak van de oprit.  Deze zal voor minder opspattend vuil zorgen en je loopt minder risico om het opritoppervlak te beschadigen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opvoegen van een bestaande kasseibestrating

 

Bij landelijke of rustieke woningen liggen vaak opritten in kasseien.  Dit is zonder twijfel erg mooi en straalt nostalgie uit.  Een praktisch nadeel is vaak dat er vrijwel continu gras en onkruid tussen de kasseien groeit en dit is een karwei van lange duur om dit steeds proper te krijgen.  Daarenboven is een dergelijke bestrating ook niet altijd even aangenaam om er bvb met hoge hakken over te lopen of er met dunne bandjes over te moeten rijden.

Bij een renovatie kan geopteerd worden voor het opvoegen van de kasseien.  Hierbij wordt de bestaande voeg voor een deel verwijderd en daarna opgegoten met een speciale voegmortel die volledig uithardt.  De voegen worden hierdoor minder diep en uw oprit blijft vrij van groen ....

bottom of page